T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
MANİSA / YUNUSEMRE - Hafsa Sultan İlkokulu

İnternet Kullanım Talimatnamesi

HAFSA SULTAN İLKOKULU GÜVENLİ İNTERNET KULLANIMI TALİMATNAMESİ 

Sevgili çocuklar ;  

İnternet birçok alanda kullanıcılarına çeşitli fırsatlar sunan; her türlü bilgi ve belgeye ulaşma imkânı sağlayan, insanların duygu ve düşüncelerini rahatça ortaya koymasına izin veren, kısacası birçok alanda hayatı kolaylaştıran önemli bir bilişim ve iletişim aracıdır. Ancak İnternet bilinçli, güvenli ve etkin kullanılmadığı takdirde çeşitli yönlerden zararlara neden olabilmektedir. 

Sizlerin daha bilinçli ve güvenli internet kullanıcıları olmanızı sağlayacak bazı öneriler aşağıda sıralanmaktadır: 

1. İnternet ve bilgisayarda sağlığınızı olumsuz etkileyecek kadar vakit geçirmeyin. Kitap okumaya, spora, oyun oynamaya vakit ayırın. İnternet ve bilgisayar kullanma sürenize ailenizle ve öğretmenlerinizle konuşarak karar verebilirsiniz.

2. Bilgisayar başında saatlerce oturmaktan kaçının, küçük molalar verin, ergonomik koltuk ve sırt destekleyici esnek malzemeler kullanmaya özen gösteriniz. Aşırı kilo alımı ve diğer fiziksel problemlerin önüne geçmek için bilgisayar uzun süre kalmamaya özen gösterin.

3. Ailenizle ve okul öğretmenlerinizle birlikte sizin yaşınıza uygun ve sizin için güvenli olan internet sitelerinin adreslerini belirleyin .Güvenli olmayan sitelere dolaşmamaya özen gösterin. 

4. İnternette yaptığınız herhangi bir paylaşıma, milyonlarca kişinin erişebileceğini her zaman hatırınızda tutun ve çevrimiçi ortamlarda buna göre paylaşımlarda bulununuz.

5. İnternet ortamında uygun olmayan (yasadışı) içerikleri indirmekten, paylaşmaktan veya saklamaktan kaçının

6. İnternet ortamında tanımadığınız kişilerle sohbet etmeyin, iletişim kurmayın.

7. Ziyaret ettiğiniz sitelerin güvenlikle ilgili sorularını dikkatlice okuyun, sitelerin sizden istenilen bilgileri ne amaçla istediğini öğrenin ve ailenize danışarak sizden istenilen bilgileri paylaşın. Ailenizin onayı olmaksızın kimlik bilgilerinizi, adresinizi, telefon numaranızı, okulunuzun adını vb vermeyin

8. Unutmayın, bilgileriniz size özel ve kişiseldir. Sosyal medya hesaplarınızda güvenliğiniz için güçlü şifreler kullanın ve özel bilgilerinizi hiç kimseyle paylaşmayın.

9. Doğum tarihiniz, doğduğunuz yer, telefon numaranız gibi kişisel bilgilerinizden oluşan kolay tahmin edilebilir şifreler yerine en az 8 karakterden oluşan hem küçük hem büyük karakterler içeren tahmin edilmesi zor güçlü şifreler belirleyin.

10. İnternet ortamında sohbetlerde sizi rahatsız eden görüntü, ses ve yazılar yer alırsa hemen bulunduğunuz ortamdan çıkın ve bu konuyu ailenizle paylaşın.

11. Kullandığınız sosyal ağ platformlarının kullanım politikası ve gizlilik sözleşmelerini okuyarak, sosyal ağlardaki gizlilik ve güvenlik ayarlarınızı tekrar gözden geçirin, güvenlik ve gizlilik ayarlarının düzgün yapıldığından emin olun,

12. İnternet ortamında sadece tanıdığınız kişilerle sohbet edin ve iletişim kurun. Tanımadığınız kişilerin İnternetten yaptığı arkadaşlık tekliflerini reddedin! İnternette tanıştığınız yabancılarla ailenizin bilgisi olmadan yüz yüze görüşmeyin, buluşmayın!

13. İnternet sohbetlerinde biri sizden yapmamanız gereken, ya da sizi rahatsız eden bir davranışta bulunmanızı isterse, sohbeti bırakıp hemen ailenize haber verin ve olayı anlatın. Ailenize güvenin ve kızacaklarını düşünerek korkmayın. Onlar size destek olacaktır. 

14. İnternette paylaşacağınız özel bilgiler, video ve resimler daha sonra üzülebileceğiniz, zarar görebileceğiniz paylaşımlar olmamalıdır. Şimdi dikkate almadığınız bir paylaşım ileride hayatınızı olumsuz yönde etkileyebilir

15. İnternette güzel Türkçemizi nazik ve kibar bir şekilde kullanın. Şaka yapmak amacıyla dahi tehdit edici, kötü ve kaba sözler kullanmayın. İnternet özgürlüğünüzü kullanırken başkalarını rahatsız etmeyin. Size yapılmasını istemediğinizi sizde başkasına yapmayın! Kimseye hakaret, argo, küfürlü hitap etmemelisiniz. 

16. Gerçek hayattaki davranış biçiminizi sanal ortamda da korumalı ve siber zorbalığın suç olduğu unutmamalısınız. Yüz yüze ilişkilerdeki etik kurallar sanal ortamda da aynıyla uygulanmalıdır.

17. İnternet ortamında size karşı kaba dil kullanan, sizi rahatsız ve tehdit eden kişileri ailenize haber verin, emniyetin ilgili birimlerine ve servis sağlayıcınıza haber verin.

18. İnternet sitelerinden bilgisayarınıza yükleyeceğiniz veya indireceğiniz programlar ve içerikler hakkında ailenize haber verin, onların izni olmaksızın bu işlemleri yapmayın.

19. Ailenize sormadan internet ortamında alışveriş yapmayınız. Sizden istenilen kredi kartı bilgilerini ailenizin haberi olmadan paylaşmayın.

20. İnternet sitelerinde yer alan oyunlara, aktivitelere, yarışmalara katılmadan önce mutlaka ailenize ve öğretmenlerinize danışın. GERÇEK OLAMAYACAK KADAR İYİ TEKLİFLERİ ASLA KABUL ETMEMELİSİNİZ. BUNLAR BÜYÜK İHTİMALLE GERÇEK DEĞİLDİR.

21. İnternet ve bilgisayar evinizde ya da okulunuza yoksa ve interneti başka bir yerde kullanıyorsanız, bu yerin neresi olduğu hakkında ailenizi bilgilendiriniz. Onların izni olmaksızın bu yerlere gitmeyiniz. Sizin için uygun olmayan ortamlarda bulunmayınız.

22. Güveneli olmayan ve bilmediğiniz İnternet sitelerine girmeyin ve kaydolmayın. Buralardan dosya, müzik, oyun veya film indirmeyin.

23. Bilmediğiniz ve istemediğiniz e-postaları kesinlikle açmayın ve hiç okumadan himen silin.  Böyle  e-postaları arkadaşlarınıza iletmeyin.

24. Özel ve kişisel bilgilerinizi internet üzerinden göndermeyin. Çünkü bu bilgiler başkaları tarafından ele geçirilebilir

25. İnsanların iletişim özgürlüğüne sahip olduğu gibi erişim özgürlüğüne de sahip oldukları unutulmamalı, diğer kullanıcıların haklarına saygı gösterilmelidir. İnternet ortamında kimseye zorbalık/taciz yapılmamalı, kötü söz söylenilmemeli ve istemeden kimseye art niyetli davranışlar sergilenmemelidir. 26. İnternette çevrimiçi oyun oynarken arkadaşlarınızda yazışırken zorba davranışlardan , küfürden, tanımadığınız kişilerle çevrimiçi iletişimden  ve hatta cinsel içerikli yazışmalar kaçının böyle bir durumla karşılaştığınızda mutlaka ailenizle paylaşın.

27. Unutmayın şiddet içerikli ve yaşınıza uygun olmayan oyunlar psikolojik ve ruhsal gelişiminizi olumsuz olarak etkileyebilmektedir. 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 16.01.2023 - Güncelleme: 16.01.2023 16:24 - Görüntülenme: 117
  Beğen | 2  kişi beğendi